8.12.21: Foredrag om Maren Juel og Peder Holter


24. desember er det 250 år siden bryllupet til Maren Juel og Peder Holter.
Velkommen til foredrag v/ Finn Erhard Johannessen.
Da Peder Holter kjøpte Ljansgodset av sin søster i 1765 påbygde han hovedhuset på Stubljan til to etasjer med sidefløyer, og han utviklet et flott barokt hageanlegg. Alt stod klart til bryllupet i 1771. Den 48 år gamle Peder Holter giftet seg da med den 22 år gamle Maren Juel, begge fra de rikeste og mest innflytelsesrike familiene i Norge. I 1786 dør Peder Holter, og Maren Juel som arver alle hans eiendommer må drifte godset videre. Hun gifter seg senere med Ole Christopher Wessel og Marcus Gjøe Rosenkrantz. Peder Holter og Maren Juel er trolig de viktigste personene i hele Ljansgodsets lange industrihistorie.
I samarbeid med Nordre Follo bibliotek, avd. Kolben. Gratisbilletter (begrenset antall): https://checkout.ebillett.no/123/events/42681/purchase/setup

Roald Amundsen 150 år i 2022 - byste på Kolbotn


Historielaget arbeider for å få en byste av Roald Amundsen 150 år på Kolbotn torg til 16.07.2022.

Styret i Oppegård historielag har vedtatt støtte til prosjektet med kr 30.000,- En ad hoc komite er valgt for formålet og ledes av Severin Breivik. En egen bankkonto med regnskap er også opprettet. Komiteen søker nå støttemidler fra lag og foreninger, legater, bedrifter og fra enkeltborgere. Vi håper også mange av våre 350 medlemmer personlig vil bidra til bysten av «vår» polarhelt!

Send da ditt beløp til prosjektets konto: 1506.67.91146, kontonavn: Roald Amundsen 150 år.

Hvorfor dette nå? Roald Amundsen bodde på Svartskog i vår kommune alle sine viktigste år (1908-1928). Det var fra Uranienborg at Fram - Sydpolekspedisjonen ble planlagt, utrustet og startet.

Uranienborg hans hjem, ble til museum. Der står statuen av ham like over Bålerud brygge. En mindre kopi fronter Roald Amundsen videregående skole oppe på Sofiemyr. Men i bygdesenteret er han ikke å se. I 2022 er det 150 år siden han ble født, og vi ønsker at bysten av polarhelten, oppdageren og verdensmannen da kan avdukes på Kolbotn Torg.

Amundsens oppdagelser: 

  • 1897-1899 var han styrmann på Belgica-ekspedisjonen til Antarktis.
  • 1903-1906 ledet han Gjøa-ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen til den magnetiske Nordpolen. Roald Amundsen dro da ut fra unionen Sverige/Norge og kom hjem til Norge i triumf og til et nytt Norsk kongedømme.
  • 1910-1912 ledet han Fram-ekspedisjonen til Sydpolen og nådde polpunktet 14. des. 1911 (fem uker før kaptein Robert Scott!). Erobringen ble først en verdensnyhet 7. mars 1912, da Roald Amundsen nådde telegrafen i Hobart, Australia.
  • 1918-1920 drev Amundsens ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen. Han bygde da skipet Maud (aug. 2018 kom hun på flåte innom Uranienborg for å «hilse» kapteinen).
  • 21. mai 1925 flyr Amundsen og Ellsworth med Dornier-Val N24 fra Ny-Ålesund og de når 87 grader Nord.
  • 11.-14. mai 1926 flyr igjen Amundsen og Ellsworth over Nordpolen med luftskipet «Norge». Styrmann var Umberto Nobile med Riiser-Larsen som navigatør. Luftskipsflukten over Nordpolen varte i 72 timer. Med det hadde Roald Amundsen nådd sitt siste store mål.
  • 18. juni 1928 omkommer Roald Amundsen og fem andre ved Bjørnøya, da flyet hans styrter i havet. Han deltok da i søket etter savnede Umberto Nobile (Nobile ble reddet og levde til 1978).

 

Hvordan komme i mål? 

Avtale med kunstneren Leon Roald og et bronsestøperi er ordnet. 

Prosjektgruppen utgjør: Harald Paulson (kassa), Ole Endresen (skriver), Siri Iversen (Facebook), Nils Harald Skaufel (kreativ) og Severin Breivik (leder). 

Ressursgruppen for prosjektet: Marit Lundanes (arkitekt), Bård Bergsjø (gründer), Ferdinand Männle (oppfinner), Elin Gjerve (lektor ved R. A. vgs.), Lone Schrøder og Elin Buene (begge Nordre Follo kommune). 

Bysten er tiltenkt gitt som en folkegave til kommunen. Arbeidet støttes begeistret av så vel ordfører Hanne Opdan som vara Hans Martin Enger og de er åpne for kommunebidrag til fundament mv. Fagkonsulent Anders Bache på Follomuseet/ Uranienborg er begeistret og deltar aktivt. Amundsen-biograf Tor Bomann-Larsen er via kontakter, forespeilet å kunne bidra med foredrag. Hansjürg Griess en lokal billedkunster, bidrar med 3 malerier/tegninger til bruk og salg. Jovisst, dette kan bli en real gla’sak for alle i bygda!

Vi skal ha Amundsen-kveld og skal arrangere en Amundsen-marsj. Kan DU hjelpe til, så meld fra!

Finansiering: Vårt totalbudsjett er på kr 250.000,- av dette kr 110.000,- til modellør & bronsestøperi.

Vi tror en bronsebyste av polarhelten Roald Amundsen på Kolbotn Torg vil skape stolthet.

«Alltid mot nye mål» var Amundsens motto og langt nådde han! Klarer vi å nå vårt mål?


 

 Planer for høsten 2021


Etter en lang tid uten aktiviteter i historielaget på grunn av korona-tilstandene har styret begynt å legge planer for høsten 2021. Det kommer et medlemsblad i posten i god tid før første aktivitet. 

Foreløpig er det satt opp to datoer å merke seg: 
- Dag Jarnøy kommer til Kolben bibliotek 23.9.21 med foredraget om Gamle Mossevei og Tyrigrava (reprise fra i fjor høst, men da var det mange som ikke fikk plass så vi tar en ny runde)
- Årsmøte 21.10.21. Vanlige årsmøtesaker. Ta gjerne kontakt med styret dersom du er interessert i å være med på styrearbeid eller bli med i en av gruppene: oppegard.historielag (alfakrøll) gmail.com.Siste nyheter
Ingen nyheter...
Søk i artikler
I feltet over kan du søke etter ord i nyheter og artikler.
Støtt oss med din grasrotandel!